Плетем за “Да прегърнем дете”

НАШАТА ИСТОРИЯ

13782078_911175892345440_8350488440414594207_n12294818_770137949782569_5353174854117388869_n-213782078_911175892345440_8350488440414594207_nКои сме ние?

Ние сме жени, виртуални приятелки във Фейсбук, с общо хоби – плетенето. Точно това хоби ни събра преди около година в една група, в която споделяхме своя опит, търсехме помощ, показвахме с гордост плетивата си.

Съвсем спонтанно се роди идеята, плетейки и учейки се да плетем, да помогнем на деца  в неравностойно положение – на самотни майки, сираци или изоставени в домовете. Свързахме се с Екатерина Христова – председател на Сдружение ” Да прегърнем дете ” и….”кълбото ” се търкулна / както обичаме да казваме ние!/

И в началото на март създадохме нова група, в която да обсъждаме модели, идеи, да си разменяме информация, да координираме общите ни проекти. Групата  кръстихме ” Плетем за ” Да прегърнем дете “.

Започнахме скромно – одеялца по общи проекти. Всяка една от нас плетеше мотиви от даден модел, които после се изпращаха на една жена – тя сглобяваше одеяло от тези мотиви. Идеята беше дори начинаещи плетачки да се включат в това добро дело, а всяка от нас вплиташе в бримките своята любов с надежда и вяра, че ще ” Прегърнем  дете “.

Освен в общите проекти по изплитане на одеялца,  плетяхме и терлички, блузки, елечета, шапчици…Всички готови плетива се изпращаха на Мирослава Петрова, която комплектоваше, снимаше и описваше всичко получено в специален албум в групата.

Приятели и колеги ни помагаха с прежда, даряваха пари за закупуване на прежда.

Трудно беше началото! Трудно, но бяхме заедно, всичко решавахме заедно и заедно вървяхме към общата ни цел – да стоплим с любовта си детенце.

И за един месец се случи чудото – изпратихме до Сдружението нашето първо дарение – огромен кашон с плетива .

Съвсем естествено, в последствие, с нас се свързаха майки на болни дечица с молба за помощ.

За тези 7 месеца, от както е създадена нашата група оплетохме и изпратихме до Сдружение ” Да прегърнем дете ” два огромни кашона с дарения – дрешки, одеалца, играчки.

Благодетелки плетат шапки и шалове за сирачета от Велико Търново

Публикация в-к Борба: 07.10.2015г.

ГРУПА ЖЕНИ, ВИРТУАЛНИ ПРИЯТЕЛКИ ВЪВ ФЕЙСБУК, С ОБЩО ХОБИ ПЛЕТЕНЕТО РЕШИХА ДА ЗАРАДВАТ МАЛЧУГАНИТЕ ОТ ДОМА ЗА ДЕЦА, ЛИШЕНИ ОТ РОДИТЕЛСКИ ГРИЖИ „ПЕНЬО И МАРИЯ ВЕЛКОВИ” в старата столица. Сръчните дами стартираха кампанията „Плетем, за да прегърнем децата от Велико Търново” и се надяват, че до падането на първия сняг за тази зима ще са успели да изпратят в институцията своите изделия.

Благотворителната група в социалната мрежа „Плетем, за да прегърнем дете” е създадена в края на февруари тази година. Първоначалният замисъл бил в нея дамите да споделят своя опит и да показват плетивата си. „СЪВСЕМ СПОНТАННО СЕ РОДИ ИДЕЯТА, ПЛЕТЕЙКИ И УЧЕЙКИ СЕ ДА ПЛЕТЕМ, ДА ПОМОГНЕМ НА ЛИЦА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ – НА САМОТНИ МАЙКИ, СИРАЦИ ИЛИ БЕДНИ ДЕЦА, ИЗОСТАВЕНИ В ДОМОВЕТЕ. Свързахме се с Екатерина Христова – председател на сдружение „Да прегърнем дете”, и… кълбото се търкулна, както обичаме да казваме ние”, разказа Албена Петрова, създател на групата. Започнали да плетат одеялца, освен това всяка от жените давала наставления и обстойно обяснявала как се сглобяват мотивите. Целта била начинаещите плетачки бързо да навлязат в изкуството с куки и да се включат активно в каузите. „Всяка от нас вплиташе в бримките своята любов с надежда и вяра, че ще помогнем на дете”, сподели тя.

Освен одеялца дамите започнали да плетат и терлички, блузки, елечета, шапчици и ръкавички. Сред плетачките има и българки в Белгия, Холандия, Гърция и Италия. Всички готови плетива изпращат на Мирослава Петрова, която ги комплектова, снима и описва полученото в специален албум в групата. Приятели и колеги на благодетелките помагат с прежда и даряват средства за закупуването й. „Цена Цекова, която живее в Англия, ни изпраща плетива и понякога пари, за да си ги купим”, подчерта създателката на благотворителната група.

„Трудно беше началото, но бяхме заедно, всичко решавахме заедно и вървяхме към общата ни цел – да стоплим с любовта си детенце. За един месец от създаването на групата успяхме да изпратим до сдружението „Да прегърнем дете” нашето първо дарение – огромен кашон с плетива. Съвсем естествено впоследствие с нас се свързаха майки на болни дечица с молба за помощ. За тези 7 месеца, откакто е създадена нашата група, оплетохме и изпратихме с дарения дрешки, одеялца, играчки за десетки деца с церебрална парализа, „стъклени кости” и други заболявания. Създадохме страница във Фейсбук „Подай ръка, дари надежда за всеки”, в която предлагаме за продажби наши плетива, а със средствата от покупката им помагаме за лечението на болни деца. ДО ТОЗИ МОМЕНТ СМЕ СЪБРАЛИ ОБЩО 4200 ЛЕВА”, обясни Албена. Освен това групата прави плетива за онлайн базар, организиран от организацията „Донорството е живот”, в помощ на двойките, които се нуждаят от инвитро процедури.

В момента плетачките са впрегнали усилия да направят шапки и шалове за децата, лишени от родителска грижа, в дома „Пеньо и Мария Велкови”. ДАМИТЕ ЩЕ ИЗРАБОТЯТ ОБЩО 43 КОМПЛЕКТА ЗА 25 МОМЧЕТА И 18 МОМИЧЕТА НА ВЪЗРАСТ ОТ 8 ДО 18 ГОДИНИ, ОТГЛЕЖДАНИ В ТЪРНОВСКАТА СОЦИАЛНА ИНСТИТУЦИЯ. „Искаме да помогнем на сирачетата от старата столица с каквото можем. Вярваме, че чрез шапките и шаловете ще им предадем част от своята положителна енергия и доброта”, казва Албена. Това не е единствената кауза, касаеща региона. Плетачките подготвят и подаръци за Коледа за 11 деца в неравностойно положение в Севлиево.

Галина ГЕОРГИЕВА