СТАТИИ И ВИДЕО

Расте броят на непълнолетните бременни българки
monitorНевръстните родилки скочиха двойно за 3 години

17-годишно момиче от София се сдоби с трети наследник

Двойно се е увеличил броят на непълнолетните родилки в София и големите градове на страната през последните три години, установи проверката „Монитор”. От 46 момичета под 18-годишна възраст, които са се сдобили с рожби преди три години в Университетската акушеро-гинекологична болница, „Майчин дом”, през миналата година броят достига 84. Това съобщи главният експерт по социални въпроси в болницата Екатерина Христова и уточни, че приоритетно тези бременни се наблюдават в универснитетската болница, тъй като предвид възрастта са предимно рискови бременности.
Само две от тях са
оставили децата си за осиновяване
Като причина да се откажат от бебетата си те са посочили, че нямат средства да ги отглеждат и родителите им ги заплашили, че няма да ги приемат вкъщи, ако се върнат с децата.
В такива случаи се действа бързо, чакащи осиновители има много и новородените скоро отиват при новите си родители, посочиха от болницата.
Докато до 2014-а имахме по две-три непълнолетни родилки напоследък те вече са не по малко от четири годишно, казаха от АГ-болница „Света София”. В АТ „Шейново”, където до преди четири – пет години те са били изключения сега вече случаите на непълнолетни родилки са по две на година.
Две малолетни момичета пък се родили в АТ„Майчин дом” през 2017-а година. Едното е на 13, а другото та 14 години, каза още Екатерина Христова.
Същевременно расте броят на непълнолетните бременни българки.
Прави впечатление, че непълнолетните българки са обикновено много интелигентни девойчета,
които са забременели на купон
където са правили секс са пръв път, поясни главният експерт.
Седемнадесетгодишна, но от друг етнос, пък е станала майка за трети път в университетската болница. Друга седемнадесетгодишна е родила дете в АГ болница „Света София”. За разлика от столицата се оказва, че в Сливен малолетните родилки са намалели.
От209през2016г., през 2017-а са общо 164. Шест от момичетата са били на 13 години, 12 от тях са били 14-годишни, 27 – на 15 години, 70 -на 16 години и 79 са 17.
1305 са непълнолетните родилки в страната
към средата на миналата година, показват данни от направени планови проверки на документацията на общо-практикуващите лекари и обобщени от Държавната агенция за закрила на детето. Все още не са събрани и обработени данните за цялата минала година, но от данните става ясно, че броят им е фрапиращ за Югоизточния регион, където те са -1250.
Според акушер-гинеколози обаче напълно възможно е цифрата да удари 2500, след като данните за цялата изминала година бъдат обобщени.

Дават имена на светци на изоставените

На изоставените от майките новородени персоналът на болницата дава името на светеца, честван на датата, на която се е родило детето. Такава е обичайната практика в столичните АГ-а, разказаха акушерки.
За презиме му се записва това на майката, дава му се и нейната фамилия.
Когато майката избяга полицията пуска процедура за издирването й. Ако в 7-дневен срок жената не е намерена и никой роднина не е потърсил бебето, се изготвя протокол за изоставено дете, така както се съставя протокол за изгубен багаж на гарата, обясниха от Сдружение „Да прегърнем дете”, чиито доброволци дават дежурства в столични АГ-болници и разговаряте майки, за които персоналът е съобщил, че има риск да изоставят децата си веднага след раждането.
Едва след това социалните институции и МВР настаняват мъничето в дом за медикосоциални грижи. Ако то не бъде потърсено от родителите си, се пуска в листата за осиновяване. Средно по едно-две деца на година, родени вкъщи и захвърлени на улицата, се случва да донесат граждани или полицай в АГ „Майчин дом” всяка година.
Майките бегьлки са най-вече момичета от провинцията, потърсили работа в София.

Бегълки раждат под чужда самоличност

Бременни раждат под чужда самоличност и след това бягат от акушеро-гинекологичните болници. Когато наближи терминът им, те крадат лични карти, с които влизат в АГ-то, а целта е да не ги задължат да си приберат новороденото. След раждането изчезват от клиниките по нощници и с катетри от страх да не ги разпитват в полицията защо не си искат децата. Това разказа пред „Монитор” Екатерина Христова,
главен експерт по социалните дейности в АГ „Майчин дом”, където тези случаи са най-много.
Така 39-годишна софиянка загубва ума и дума, когато двама униформени я търсят у дома й.
Полицаите вадят протокол, според който преди четири дни тя е родила и изоставила детето си в родилното. АГ прегледът обаче установява, че тя не само не е раждала наскоро, но и никога не е имала дете. Междувременно проверка в предприятието, в което жената работи, показала, че в дните, когато по документи е била в родилното, на практика е била на работа.
Оказва се, че месеци преди това портфейлът и личните й документи били откраднати от дамската чанта в автобуса.
Не са малко случаите, при които родилки се появяват в болницата без каквито и да било лични документи.
В последните години обаче броят на майките бегълки намалява. От 7 – 8 случая на година те вече са не повече от 2 – 3, поясниха социалните работници там. През миналата година само две жени, родили малко преди Коледа, са избягали. Едната от тях впоследствие се е върнала и се е отказала от родителските права, а документите на бебето вече се оформят за осиновяване.

Онкоболна майка избира бебето си пред живота

26-годишната Mиглена отказва лечение, за да роди здраво дете

onko

Онкоболна майка отказа лечение за заболяването си, за да спаси и роди здраво бебе. 26-годишната Миглена почива скоро след раждането на момченцето си, а за него и сестра му се грижат родителите й. Бабата и дядото искат да осиновят децата, но условията, в които живеят са мизерни.

Преди две седмици Марияна и Слави Георгиеви погребват дъщеря си в с. Злати войвода. В началото на бременността й лекарите откриват рак, но тя отказва лечението.

Двамата поемат грижите за 6-месечния Наско и 3-годишната Борислава. Живеят с детските добавки и една инвалидна пенсия от 130 лв. След плащането на месечните сметки им остават 60 лв.

Целият репортаж вижте ТУК

Ако искате да помогнете на семейството можете да се свържете с тях на:

0882 446 942 – Слави Георгиев

Село Злати Войвода

Общ. Сливен

Малко помощ, но навреме

katia_hristova

Малко помощ, но навреме. Тази народна мъдрост се изпълни със съдържание в навечерието на Нова година, когато една млада майка реши да не изостави своята рожба въпреки първоначалното си решение да стори това. За 19-годишната В.К. това е трето дете. Липсата на подкрепа от близките, безработния съпруг и безпаричието карат младото момиче да реши да изостави, макар и за временно отглеждане рожбата си. Благодарение на социалния работник на УАГБ „Майчин дом” Екатерина Христова, която от 12 години работи в Университетската болница и провежда превенция на изоставянето на деца в институции, момичето променя решението си. „В конкретния случай първото дете на майката е настанено в дом и въпреки че сега искат да си го вземат обратно, процедурата, затова е много сложна. Същевременно родителите отглеждат второто си дете, което е на 2 годинки, но средствата им са недостатъчни, тъй като таткото не може да си намери постоянна работа. Това е причината те да поискат да оставят за временно отглеждане третото си дете. Такава процедура обаче вече не съществува и в този случай щеше да се повтори ситуацията като с първото им дете, за връщането, на което сега се борят. Благодарение на фондация „За нашите деца” и организацията „Плетем, за да прегърнем дете” предотвратихме това да се случи като успяхме да съберем неща от първа необходимост, за да подпомогнем родителите. Предоставих детското легло на моята дъщеря, друга майка от Харманли ще изпрати количка, а и много хора от страната се включиха кой с каквото може, за да не допуснем бебето да бъде настанено в институция”, разказа Екатерина Христова.

Това не е изолиран случай, допълва тя. През 2015 година заявките за изоставяне на деца в „Майчин дом”, са били 33. 17 от тях обаче завършват с успешна превенция. Благодарение на Сдружение ”Да прегърнем дете” успяхме да подпомогнем девет от тези майки в първите месеци.

Статистиката за предходните години сочи, че през 2013 година заявките за изоставяне, са били 42, от които 4 с тежки увреждания, с невъзможност за отглеждане в семейна среда, а успешните превенции 22. През 2014г е имало 29 заявки за изоставяне, от които 3 деца са били с тежки увреждания, а превенциите 15.

публикация в сайта на УАГБ “Майчин дом”

„Вярваме в доброто”: Жени плетат благотворително за деца в нужда

btv4
Те даряват изплетеното на семейства или събират средства чрез страница във „Фейсбук” Жени плетат благотворително за деца в неравностойно положение.

Елена Шойлева, която е библиотекар в столично читалище. Денем нейният свят са книгите, а привечер – плетките. И точно любовта към плетенето я събира с над 800 жени в инициативата „Плетем, за да прегърнем дете”.

„Всяка дама от групата помага безвъзмездно. Плете било или със собствена прежда, или с дарена”, казва Шойлева.

Веднъж в седмицата жените се срещат, за да създадат играчки, одеяла и блузки. Заедно със сдружение “Да прегърнем дете” даряват част от изделията на деца на самотни майки, а останалите публикуват във „Фейсбук” на страницата “Подай ръка – дари надежда на всеки”.

Целият репортаж вижте ТУК

Сдружение „Да прегърнем дете“ помага на майки да не изоставят децата си

394033_239584396171263_1316201788_nТри поредни години социалният работник на болницата Екатерина Христова, която работи по превенция на изоставянето, проследява броя и процесите при изоставените деца в „СБАЛАГ – Майчин дом“. Така се ражда идеята за създаването на Сдружение „Да прегърнем дете“. Статистиката сочи, че в рамките на тези три години броя на изоставените новородени се увеличил двойно – от 25 деца през 2004 година до 50 през 2007 година. От създаването си през 2007 година до настоящият момент, с помощта на направените дарения и контакти с частни лица и НПО от страната и чужбина, са подпомогнати над 30 деца и семейства, като някои от тях се подпомагат и проследяват в продължение на годините.

Една от основните цели на Сдружение „Да прегърнем дете“ е подкрепа на родилката в процеса на превенция на изоставянето, като и се предоставят бебешки дрешки, принадлежности от първа необходимост, млека, памперси, количка, креватче, ако няма от къде тя самата да си ги набави. Един от приоритетите на Сдружението е на родилката да се оказва помощ при отглеждането на новороденото и подкрепа от специалисти, за да може тя да започне работа и да отглежда детето си в семейна среда.

В настоящия момент Сдружение “Да прегърнем дете” участва като партньорска организация на Фондация „Искам бебе” в проекта „Национална програма за социална и психологическа адаптация на семейства с репродуктивни проблеми”. Осиновяването е една алтернатива за семействата, които не могат да имат деца, дори по пътя на инвитро оплождането. Една от целите на сдружението е работата с кандидат – осиновители и родители вече осиновили дете, чрез предоставяне на професионална консултация и подкрепа.

Сдружение „Да прегърнем дете” работи активно и с “Център по професионално и кариерно развитие и Учебно-научна лаборатория по експериментална и професионална педагогика“. По силата на сключено споразумение лабораторията и сдружението работят по проекти и програми за работа с деца и семейства, чрез предоставяне от страна на лабораторията на студенти за извършване на безвъзмездна и доброволна дейност.

„Продължаваме активно да набираме средства, бебешки и детски дрешки, детски принадлежности и играчки в помощ на майки /семейства/, отказали се да оставят децата си за отглеждане в институция или за осиновяване”, сподели Екатерина Христова. Ето и страницата на сдружението във Фейсбук   https://www.facebook.com/DaPregrnemDete/

публикация в сайта на УАГБ “Майчин дом”